Värvningar

En stor del av fotboll på elitnivå handlar om värvningar. Idag är klubbarnas egna akademier mindre värda än vad de var förut, det finns idag en hel del klubbar varav ingen spelare har en bakgrund som juniorspelare inom klubben. Spelarna är också på ett annat sätt ”produkter” idag, det vill säga folk avgudar i många fall enskilda spelare mer än klubbar och sympatiserar därför med den klubb spelaren för tillfället befinner sig i.

Vad är en värvning?

En värvning eller transfer som det heter på engelska är ett avtal mellan en klubb och en annan klubb. Avtalet går ut på att den säljande klubben får en viss summa pengar i utbyte mot att den köpande klubben får spelarens tjänster tillgodo. Ibland behöver det inte vara några pengar inblandade utan en spelare i en klubb kan helt sonika bytas ut mot en spelare i en annan klubb. Då bedöms spelarna vara ungefär lika mycket värda rent marknadsmässigt.

Transfersummorna är idag på rekordhöga nivåer och det beror på att sporten fotboll är så lukrativ för många rika att investera i. 2 miljarder SEK-gränsen är sprängd sedan Neymar 2017 överfördes från FC Barcelona till Paris Saint-Germain.

Free Agent

Free Agent är en spelare vars kontrakt har gått ut efter exempelvis 5 år. Enligt Bosmanregeln kan då spelaren välja valfri klubb att bli anknuten till (så länge den klubben själv är intresserad). Då skapas ingen transfersumma vilket kan vara mycket bra för klubbar som vill ha relativt unga och bra spelares signatur. Att fullfölja sitt kontrakt under hela den angivna perioden är idag långt ifrån självklart, och det är något som alla är medvetna om. Därför är fotbollskontrakt något som man aldrig bör se som helt vattentätt.

Hur blir man värvad?

För att bli värvad så måste den värvande klubben ha sett din potential och förmåga att briljera. Det gäller således att arbeta hårt om man vill vidare till en annan klubb.