Saker att lära av fotbollens Zlatan

Nämner man Zlatan Ibrahimovic delar folk ofta in sig i två läger. Antingen anser man att han är den störste någonsin inom svensk fotboll, eller så är man irriterad på honom. All fakta talar dock sitt tydliga språk och Zlatan rankas internationellt som en av de allra största under 2010-talet. Han har spelat i klubbar som Malmö FF, Ajax, Juventus, Milan och Barcelona. Det är nästan svårt att förstå hur han lyckades med denna resa. Här finns några saker att lära sig av Zlatan, som inte bara hjälper till på fotbollsplan.

Viktigt att våga vara sig själv

Ett exempel på hur viktigt det är att vara sig själv, i alla lägen, visar Zlatans flytt till storklubben Barcelona FC. Läget förändrades dock snabbt när det gick upp för honom att Barcelona inte tillät spelarna att ha några personligheter. Här gällde det att rätta in sig i ledet som små skolpojkar. Bland annat förbjöds stjärnorna köra sina egna sportbilar till träningarna. Zlatans vänner slutade snart känna igen honom, och spelet blev lidande. Till sist tröttande Zlatan och trotsade förbudet. Han dök upp i sin Ferrari Enzo innan matchen mot Almeria. Han gick snart över till storlaget Milan, vilket han ännu spelar i. Här passar det kända Zlatan-citatet ”Zlatan är Zlatan.”

Ingen är förlorare på förhand

Zlatan har beskrivit sina första år i Rosengård som något stökigt och ansågs vara något av ett problembarn i skolan. Det var inte alltid mat i kylen och stölder av cyklar började bli allt mer vanliga för den unge Zlatan, som säkert kunde hamnat i fel sällskap om inte fotbollen tagit över. Trots att det på förhand kunde se ut som att livet skulle kunna bli dåligt, reste sig Zlatan mot alla odds och hittade en väg framåt. Ett känt Zlatan-citat är ”Jag var tvungen att vara tio gånger bättre än de andra för att bli accepterad, och det triggade mig.”