Bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna

Trots att Sverige är ett relativt litet land kommer många bra fotbollsspelare härifrån. Zlatan Ibrahimovic, som de flesta kan hålla med om är den bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna, tillhör en av de bästa i världen. Här kan du läsa mer om Zlatan och de andra spelarna som platsar på denna ärofyllda lista.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic är utan tvekan den bästa svenska fotbollsspelaren någonsin. Från Rosengård tog han sig till några av de bästa fotbollslagen i världen. Han började i Malmö FF och tog sig vidare till Ajax. Därefter spelade han i Juventus, Inter, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint Germain, Manchester United, LA Galaxy och nu återigen i AC Milan. Han är den enda spelare som spelat Champions League i sju olika klubbar. Ibrahimović har tilldelats den prestigefulla Guldbollen elva gånger, vilket är mer än någon annan spelare. Han spelade i det svenska landslaget mellan åren 2001 till 2016. Under denna tidsperiod gjorde han 62 mål vilket gör honom till den främste målgöraren genom tiderna i det svenska landslaget. Han har tilldelats Jerringpriset samt FIFA Puskás Award.

Gunnar Gren

Gunnar Gren är en av spelarna i den berömda Gre-No-Li-trion. Övriga spelare är Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Denna trio spelade tillsammans i AC Milan 1949-1953. Gunnar Gren ansågs vara den främste i denna framgångsrika trio. Två gånger utsågs han till den italienska ligans bästa utländska spelare och han var även den första spelaren som vann Guldbollen. Dessutom har han ett OS-guld, ett VM-silver och liga titel i Serie A på sin meritlista.

Henrik Larsson

Henrik ”Henke” Larsson har varit en betydande spelare för de fotbollslag han spelat för. Med Celtic spelade han 312 matcher och gjorde 242 mål. I FC Barcelona gjorde han mycket viktiga assist i finalen mot Arsenal. Han spelade även i det svenska landslaget under åren 1993-2009 och gjorde 37 mål. År 2001 tilldelades han Guldskon och han har även fått Guldbollen två gånger.